Sinds 1 oktober 2021 krijgen voetbalgokkers er opeens mee te maken: Cruks, oftewel het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen. Zelfs als je vóór oktober 2021 al een account had bij de tot dan toe enige legale bookmaker TOTO, moest er alsnog een controle in het Cruks-systeem plaatsvinden. Voor de Nederlandse Kansspelautoriteit is Cruks een handige tool om het wedden op voetbal veiliger te maken. Het systeem blokkeert probleemwedders waardoor zij even geen toegang hebben tot de Nederlandse gokplatforms. Elke bookmaker die in ons land actief is, is verplicht om te controleren of een speler geregistreerd staat in het Cruks-systeem. Deze centrale database is maar één van de middelen in de strijd tegen gokproblemen.
Maak kennis met het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen
Het Cruks, oftewel voluit het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen klinkt behoorlijk gewichtig. Toch lijkt het zwaarder dan het is, want Cruks is simpelweg een hulpmiddel om te zorgen dat bepaalde groepen gokkers tijdelijk geen toegang hebben tot hun account. Met een minimale periode van 6 maanden ben je ook niet eeuwig gedoemd om het zonder voetbalweddenschappen te stellen. Een tijdelijke afkoelperiode kan al genoeg zijn om jou weer op het juiste pad te brengen. Maar zijn er écht grote problemen, dan is een levenslange uitsluiting van de gokplatforms absoluut mogelijk.
Voordat Cruks als een grote blokkade tussen jou en je spelersaccount gaat liggen, moet er eerst een serieuze registratie plaatsvinden. Je komt namelijk niet zomaar in het systeem terecht. Er zijn drie manieren waarop jouw naam in het Cruks-systeem kan verschijnen:
- Je schrijft jezelf in via de website die de KSA speciaal voor dit doel heeft ontwikkeld: cruksregister.nl.
- Soms zie je zelf niet dat er problemen ontstaan, terwijl je familie zich steeds meer zorgen gaat maken. Daarom kan een familielid of je partner jou ook aanmelden in de Cruks-database.
- De online bookmaker waar je naartoe gaat voor je voetbalweddenschappen, heeft duidelijke signalen dat jij tot de categorie probleemgokkers behoort. Voor de bookmaker is dit een gegronde reden om je naam door te geven via het Cruks-systeem.
Als je jezelf aanmeldt, dan gaat je gokpauze direct na registratie in. Komt de inschrijving via een familielid, je partner óf via de online bookmaker? In dat geval is er sprake van een onvrijwillige uitsluiting. En dat vraagt om meer onderzoek van de KSA voordat een uitsluiting van het gokplatform een feit is. De toegang tot de spelersaccount wordt je dus niet zomaar ontzegd. Pas als de KSA de conclusie trekt dat er inderdaad problemen zijn, gaat je registratie in het Cruks-systeem tellen.
Iedereen kan weleens een speelpauze gebruiken
Bij probleemgokkers denk je al snel aan mensen die dag en nacht volledig gefocust zijn op hun voetbalweddenschappen. De ene weddenschap is nog niet afgesloten of de volgende komt alweer in zicht. De emoties lopen daarbij soms hoog op. Neemt de frustratie toe omdat de inzet weer eens verloren gaat? Dan moet het budget flink omhoog om zo al die verliezen te compenseren. Met alle financiële gevolgen van dien.
De realiteit is dat relatief weinig voetbalwedders zo enorm diep in hun goktunnel zitten dat ze amper meer weten wat ze doen. Maar ook zonder een echte gokverslaving kun je het gevoel hebben dat je de controle verliest. Misschien lukt het gewoon niet om te stoppen met gokken als je eenmaal in die flow zit. Of misschien geef je wekelijks meer uit aan je voetbalweddenschappen dan je eigenlijk wilt. Het is echt geen schande om te erkennen dat je een tijdelijke pauze heel goed kunt gebruiken. Door jezelf aan te melden bij Cruks, is die speelpauze snel een feit.
Dit gebeurt er als je je aanmeldt bij Cruks
De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft het Cruks-systeem heel toegankelijk gemaakt. Je kunt je eenvoudig zelf aanmelden, en al binnen een paar minuten is jouw tijdelijke speelpauze geregeld
Inschrijven in de database gebeurt via cruksregister.nl. Op deze website kan het grote witte veld met de tekst ‘ik wil een speelpauze’ je niet ontgaan. Zodra je daar op drukt, zet je het hele proces in werking. Om je aan te melden voor de Cruks-database, kun je het beste je DigiD bij de hand houden. De KSA wil namelijk zeker weten dat de registratie ook echt aan jou gekoppeld is. Controle via DigiD is dan de meest handige optie. Heb je trouwens geen DigiD of ben je wachtwoord kwijt en wil je geen vijf dagen wachten voordat de overheid je een nieuwe heeft toegestuurd? In dat geval kun je ervoor kiezen om via cruksregister.nl een formulier te downloaden en op te sturen.
Voor een correcte aanmelding moet je eerst een korte vragenlijst doorlopen. Het belangrijkste element uit deze lijst is de termijn van je speelpauze. Cruks werkt met een minimum van 6 maanden, maar je kunt jezelf ook meteen een jaar, twee jaar of voor de rest van je leven uitsluiten van alle gokpraktijken. Het aanpassen van je Cruks-termijn is altijd mogelijk, al valt er aan die minimale periode van 6 maanden niet te tornen.
Verlengen en stopzetten van je speelpauze
Je speelpauze gaat meteen in zodra de registratie in Cruks is voltooid. Er is geen mogelijkheid om terug te krabbelen wanneer je even een zwak moment hebt. De registratie staat, en dat betekent dat je het voetbalwedden minimaal 6 maanden lang moet loslaten.
Verwacht je dat een speelpauze van 6 maanden of een jaar genoeg is om jezelf weer op de rit te krijgen? Dan hoef je niets te doen als deze termijn op je inschrijfformulier staat en je na die periode inderdaad weer klaar bent om te gaan gokken. Je registratie eindigt automatisch waarna je opnieuw welkom bent bij de verschillende online bookmakers. Ook fijn: Cruks wist al je gegevens, dus je staat niet eeuwig te boek als die gokker die tijdelijk wat hulp kon gebruiken.
De termijn die je aangeeft bij je inschrijving in Cruks, is zeker niet heilig. Het kan zomaar gebeuren dat je merkt dat die periode van 6 maanden die op je registratieformulier staat, niet genoeg is. Geen probleem, want een verlenging van je speelpauze is via cruksregister.nl zo geregeld. Het grote witte veld met de tekst ‘speelpauze aanpassen’ brengt je vanzelf naar het juiste (online) formulier. Verleng je speelpauze met 6 maanden, een jaar, twee jaar of nog langer. Het is het belangrijkste dat jij bepaalt wanneer je er klaar voor bent. Dat proces kan natuurlijk sneller verlopen dan je dacht. Het aanpassen van je speelpauze kan daarom ook een stopzetting betekenen. Na 6 maanden pauze heb je alle vrijheid om je registratie uit Cruks terug te trekken. Zodra je bent uitgeschreven, zijn alle restricties opgeheven en kan het voetbalwedden weer beginnen.
Een ander aanmelden voor Cruks: zo werkt het
Je bent baas over je eigen handelen. Maar soms zie je het allemaal wat minder helder dan je zelf denkt. Je familie of je partner kan wél objectief naar jouw hobby kijken, en misschien signaleren ze eerder problemen dan jij. Terwijl je zelf nog in de ontkenningsfase zit, vindt je partner dat het tijd is om in te grijpen. Of wat te denken van de bookmaker? Ook vanuit die hoek is er controle en mogelijke probleemgokkers worden scherp in de gaten. En daar blijft het niet bij. Zowel de directe omgeving als de online bookmaker kan via de Nederlandse Kansspelautoriteit vragen om een registratie in het Cruks-systeem. Daarna is het aan de KSA om kritisch te kijken of die aanmelding terecht is.
Je hebt misschien visioenen van familieleden die jou geheel onterecht aanmelden bij Cruks omdat ze vinden dat je te veel tijd spendeert aan het wedden op voetbal. Gelukkig komt zo’n aanmelding niet meteen in Cruks te staan. Een uitgebreid onderzoek van de KSA moet ervoor zorgen dat het proces eerlijk verloopt. Voor de online bookmakers ligt er nog een extra taak. Zij kunnen een speler pas aanmelden in het Cruks-systeem als andere pogingen om tot iemand door te dringen, niet zijn gelukt. Bookmakers zijn verplicht om een gokker eerst aan te spreken op zijn speelgedrag zodat diegene de kans heeft om zich te verbeteren. Lukt dat niet en blijft het risicovolle gokgedrag terugkeren, dan komt Cruks in beeld. Zelfs als de KSA beslist dat er een speelpauze van 6 maanden moet komen, is er nog kans om bezwaar te maken. Er wordt alles aan gedaan om de Nederlandse gokwereld zo veilig, maar ook zo eerlijk mogelijk te maken.
Het Cruks-systeem staat niet op zichzelf
Bij het opengaan van de Nederlandse gokmarkt in 2021 werden er meteen harde eisen gesteld. Zo zijn online bookmakers verplicht om te controleren of een speler geregistreerd staat in het Cruks-systeem. Ook moeten ze tijdelijk de accounts sluiten van voetbalgokkers die zich op een later moment melden bij de KSA. Bookmakers moeten zo’n registratie in Cruks te allen tijde respecteren.
Cruks is zeker niet het enige middel dat het online voetbalwedden veilig houdt. Bij je inschrijving moet je bijvoorbeeld ook je persoonlijke speellimieten doorgeven. Daarnaast zijn bookmakers verplicht om informatie te geven over de gevaarlijke kant van het gokken. Met persoonlijke limieten, goede informatie én extra controles via Cruks, heeft de KSA een aantal belangrijke stappen gezet voor een fijne en vooral veilige gokomgeving.