Gokverslaving: je denkt dat het jou nooit gaat overkomen, maar het kan toch gebeuren.Voordat je het weet ben de hele dag bezig met je voetbalweddenschappen en zet je misschien meer geld in dan je eigenlijk kunt missen. Een gokverslaving kan leiden tot grote persoonlijke en vooral financiële problemen.Het is dus belangrijk om alert te blijven zodat je zeker weet dat je het gokken goed in de hand houdt.
Zo herken je een gokverslaving
Het tegengaan van een gokverslaving begint met het herkennen ervan. Het belangrijkste kenmerk van zo’n verslaving? Je kunt simpelweg niet meer stoppen met spelen. En dat kan zorgen voor hoge schulden. Je gaat maar door en door, maar eigenlijk is het gokbudget niet toereikend genoeg om je weddenschappen te financieren.Uiteindelijk kom je steeds verder in de schulden terecht.Ook zonder financiële problemen kun je in de gevarenzone zitten. Als je afspraken afzegt omdat je je tijd liever besteedt aan je voetbalweddenschappen, dan is dat een teken dat je een probleemgokker aan het worden bent.Dit kan zelfs zo ver gaan dat je werk eronder lijdt of dat je steeds verder in een isolement terechtkomt. Een gokverslaving brengt alleen maar problemen met zich mee. Je moet het ontstaan ervan dus echt zien te voorkomen.
Bepaal vooraf je gokbudget en houd je daar ook aan
Gokverslaving hangt vaak samen met financiële problemen. Het is dan ook zaak om je budget goed in de gaten te houden. Het beste kun je een apart potje creëren waarin je je wekelijkse of maandelijkse gokbudget bewaart. Zo zie je in één oogopslag hoeveel geld je nog kunt inzetten. Is het potje leeg? Wacht dan met het aanvullen van je speelsaldo tot de nieuwe week of maand ingaat.
Het kan soms lastig zijn om je aan je eigen limieten te houden. Zeker als je eenmaal in de flow van het gokken zit, is het nog een hele klus om je aan je eigen afspraken te houden. Gelukkig denken bookmakers graag met je mee. Er zijn namelijk een aantal bookies waarbij je zelf je limieten kunt instellen. Op deze manier kun je gewoon niet meer inzetten als de limiet is bereikt.
Zet nooit meer geld in dan je hebt
De hoogte van het gokbudget is voor iedereen anders. Maar elke gokker moet zich wel aan die ene belangrijke regel houden:zet nooit meer geld in dan je daadwerkelijk kunt missen.Zelfs als je de ene na de andere weddenschap verliest, moet je de huur, je verzekeringen, de boodschappen en allerlei andere zaken blijven betalen. Het gokbudget moet dus bestaan uit geld dat je ‘over’ hebt.Geld lenen van vrienden of familie is al helemaal uit den boze. Zodra je dat overweegt, is het hoog tijd om die gokverslaving serieus te nemen.
Vertrouw op de feiten, niet op je emoties
Statistieken zijn van groot belang wanneer je gaat wedden op voetbal. Je analyseert de wedstrijd en aan de hand daarvan plaats je een weddenschap.Kortom, je vertrouwt op de feiten en niet zozeer op je gevoel. Maar er kan een moment komen dat je emoties de overhand krijgen. Je verliest de eerste weddenschap, en ook de twee en derde single bet levert niets op. De frustratie neemt toe en het wordt steeds lastiger om helder na te blijven denken. Op dat moment kun je twee dingen doen: voorlopig even stoppen met wedden óf doorgaan om het verloren geld terug te winnen. Dat laatste is het meest onverstandige dat een gokker kan doen. Frustratie en emoties leiden niet tot een weloverwogen weddenschap, en de kans is groot dat je alleen maar meer geld verliest.Durf af en toe een stap terug te doen en neem je verlies. Wanneer je doorgaat met gokken, wordt de situatie steeds erger.
Wed nooit op momenten dat je extra vatbaar bent
Er zijn momenten waarop je vatbaarder bent dan normaal. Denk maar aan een avondje drinken met vrienden. Is het echt zo’n goed idee om daarna nog even te gaan wedden op voetbal? Zeker niet! Je grenzen vervagen en je neemt minder rationele beslissingen dan je anders zou doen. De kans dat je jezelf in de problemen werkt, is groot. Speel ook alleen als je goed in je vel zit. Een depressie, een vervelende situatie op het werk of problemen in de relationele sfeer:het zorgt er allemaal voor dat je kwetsbaar bent. Je kunt je nu eenvoudig verliezen in het gokken en het wordt alleen maar lastiger om die verslaving tegen te gaan.
Wat doe je als die gokverslaving er toch komt?
Veel Nederlanders wagen weleens een gokje. En daar is helemaal niets mis mee, zolang je je eigen speelgedrag maar goed in de gaten houdt. Een gokverslaving kan namelijk iedereen overkomen. Natuurlijk, de een is gevoeliger voor verslaving dan de ander.Maar zelfs als je heel stabiel in het leven staat, kun je op het punt komen dat het wedden problematisch wordt.Meestal zit je verslaving al zo diep dat je niet zomaar je account sluit en stopt met gokken. Toch is het essentieel dat je actie onderneemt, anders worden de problemen steeds groter.
Een eerste stap is om eerlijk voor je gokverslaving uit te komen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Waarschijnlijk spelen er gevoelens van schaamte en durf je niet toe te geven dat je het gokken niet meer in de hand hebt. Bedenk je dan dat je niet de enige bent die met een gokverslaving kampt. Het kan bovendien iedereen overkomen.Een gokverslaving is geen teken van zwakte, maar je moet er wel iets aan doen. Als je eerlijk uitkomt voor je verslaving, dan heb je alvast een stap in de goede richting gezet. Het helpt om erover te praten met vrienden/familie zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden. Schakel daarnaast ook professionele hulp in van instanties die gespecialiseerd zijn in (gok)verslavingen. Zij weten als geen ander hoe je die verslaving achter je laat. Al gaat het wedden op voetbal vanaf dat moment wel tot het verleden behoren.