Iedere voetbalwedder gaat weleens de mist in. Misschien zet je een keer onvoorbereid in op een overwinning voor FC Utrecht, gewoon omdat dit je favoriete club is. Je raakt verblind door je fan-zijn, terwijl de Utrechters op papier weinig kans hebben om te winnen. Geen goed idee dus. Het kan ook zo zijn dat je een keer je hele maandbudget hebt ingezet op één weddenschap, puur in de hoop op een grote klapper. Heb je verloren, dan doe je dit waarschijnlijk nooit meer. Want hopelijk leer je van de fouten die je gaandeweg maakt. Vooral beginnende gokkers maken fouten die gemakkelijk te voorkomen zijn. Het helpt dan als je weet waar je op moet letten wanneer je gaat wedden bij een bookmaker. Daarom zetten wij de meest gemaakte fouten op een rij!
1 - Weddenschappen plaatsen zonder duidelijke strategie
Bij de bookmakers zijn veel mooie wedstrijden en weddenschappen te vinden. Het is dan ook verleidelijk om op je vrije zondag gewoon door de lijst met competities te scrollen en zonder nadenken in te zetten op een paar interessante duels. Een weddenschap maakt het voetbalweekend nu eenmaal een stuk spannender, toch? Maar wie op termijn winst wil maken, heeft echt een betere strategie nodig. Lukraak inzetten op voetbalwedstrijden gaat je simpelweg nergens brengen. Beginnende gokkers spelen vaak zonder duidelijke strategie. Ze vertrouwen vooral op hun eigen voetbalkennis en zien wel waar het schip strandt. Deze manier van wedden lijkt zo uit het casino te komen. In gokpaleizen draait het puur om geluk en je kunt alleen maar afwachten wat het lot je brengt. Het mooie van voetbalweddenschappen is juist dat je wél invloed hebt op de uitslag. Gebruik dit dus ook en zorg dat je met een goede strategie bij de bookmaker verschijnt. Dit hoeft echt geen minutieus uitgedokterd plan te zijn. Maak gewoon een aantal duidelijke afspraken met jezelf zodat je houvast hebt. Een eerste afspraak is bijvoorbeeld dat je je altijd in de wedstrijd verdiept. Je hoeft nooit lang te zoeken voordat je allerlei statistieken en actuele voetbalnieuwtjes tegenkomt, dus iedere gokker kan hiermee aan de slag. Ook afspraken over het soort weddenschappen/competities, de hoogte van je inzet of de maximale quoteringen (waarmee je het risico enigszins in de hand houdt) kunnen zinvol zijn. Zet in ieder geval nooit gedachteloos je geld in bij de bookmaker.
2 – Je laten leiden door de populariteit van wedstrijden
Is het weer tijd voor de Eredivisie-kraker tussen Feyenoord en Ajax? Of kun je niet wachten tot over een paar dagen El Clásico tussen Real en Barcelona begint? Grote kans dat je alvast aan het nadenken bent over je inzet. Toch loop je dan al een stap voor. Je moet je namelijk eerst afvragen of deze wedstrijden wel zo geschikt zijn om op te wedden. Succesvolle gokkers houden hun
3 - Slecht bankrollmanagement zorgt voor onnodig grote risico’s
Je hebt misschien weinig met de financiële kant van het gokken. Natuurlijk wil je geld winnen, maar over de inzet en je gokbudget denk je niet echt na. Je zet gewoon het bedrag in dat op dat moment goed voelt en dan zie je wel wat er gebeurt. Deze manier van wedden kan heel gevaarlijk zijn. Soms ben je zó overtuigd van je eigen voorspelling dat je overmoedig raakt en de inzet nog eens verhoogt. Want wie niet durft, kan die grote klapper wel vergeten! Dat klopt, maar de meest succesvolle gokkers zijn ook niet op zoek naar die ene grote klapper. Ze bouwen hun bankroll geleidelijk op zodat ze de risico’s kunnen beperken. Wanneer je in één keer veel geld inzet, is er altijd het risico dat je het kwijtraakt. Je moet dan weer de nodige weddenschappen winnen om dit verlies goed te maken. En ook dat is niet zonder risico. Goed bankrollmanagement is daarom o zo belangrijk. Voor beginners klinkt de term bankrollmanagement vaak wat intimiderend. Toch is het managen van je bankroll (oftewel je gokbudget) niet zo heel ingewikkeld. Het gaat simpelweg om een aantal richtlijnen die je helpen om verstandig in te zetten. Dat is hard nodig in een gokwereld waar de emoties soms hoog oplopen. Bankrollmanagement bestaat uit twee onderdelen: het totale gokbudget én de inzet. Bepaal voor jezelf hoeveel geld je per dag, week of maand aan het gokken kunt/wilt besteden. Maak een apart potje voor je weddenschappen zodat je niet in de verleiding komt om het boodschappengeld te vergokken. Als het gokbudget vaststaat, is het tijd om regels op te stellen over de hoogte van je inzet. Zet nooit al je geld in één keer in, maar spreid je kansen. Dat kan bijvoorbeeld met een maximale inzet per keer of met een vast percentage van je bankroll. Op deze manier zijn eventuele verliezen gemakkelijk op te vangen.
4 - 100% vertrouwen op de statistieken van de bookmaker
Het aloude gezegde ‘kennis is macht’ gaat zeker op voor de voetbalwereld. Daarom begin je elke weddenschap met het bekijken van de statistieken. Maar hoe belangrijk die statistieken ook zijn, er speelt meer mee dan alleen het doelsaldo, het percentage balbezit of het aantal overwinningen in onderlinge duels. En die extra informatie is dan weer niet in de statistieken te vinden. Als je alleen maar vertrouwt op wat de statistieken je vertellen, dan doe je jezelf tekort. Je moet bijvoorbeeld ook weten hoeveel belang de teams hechten aan de wedstrijd. Of wat te denken van die ene topspits wiens mooie transfer wordt tegengehouden door de club? Grote kans dat de motivatie ontbreekt. Verzamel dus zoveel mogelijk informatie zodat je écht goed voorbereid aan de wedstrijd begint.
5 - Afgaan op de quoteringen bij de wedstrijd
Je maakt een inschatting van de wedstrijd en op basis daarvan zet je geld in. Maar tegelijkertijd kijk je ook met een schuin oog naar de quoteringen. Stel je verwacht dat FC Groningen de volgende speelronde gaat winnen. De bookmaker kan je dan van je stuk brengen. Want wat doe je als blijkt dat de quoteringen bij de Groningers op 3.35 staan, terwijl de tegenstander 2.50 achter zijn naam heeft staan? Je bent misschien geneigd om de bookmaker te volgen en je eigen inschatting overboord te gooien. Toch moet je je bedenken dat de
6 – Door blijven wedden om verliezen te compenseren
Verliezen is onderdeel van het voetbalwedden. Met een goede voorbereiding beperk je het aantal verliezen, maar het is nog steeds geen garantie op succes. Verrassingen in het voetbal komen nu eenmaal voor, zelfs als een topclub als Paris Saint-Germain tegen de nummer 12 uit de competitie speelt. Het is natuurlijk even balen wanneer je verliest. Bedenk je tegelijkertijd dat verliezen erbij hoort en accepteer dat je de inzet kwijt bent. Kun je dit niet relativeren, dan doe je er misschien alles aan om het verlies weer goed te maken. En er maar één manier om dat te doen: direct een nieuwe weddenschap afsluiten. Dus ga je in alle haast op zoek naar een volgende weddenschap in de hoop dat je de dag met winst kunt afsluiten. Maar doordat je handelt uit frustratie, zit een gedegen voorbereiding er niet in. Het resultaat is dat je zomaar opnieuw kunt verliezen. Het minbedrag loopt alleen maar verder op, en dat wil je rechttrekken door wederom te gaan wedden. Weer dan gevoel van frustratie, die slechte voorbereiding en een grote kans op nóg meer verlies. Je begrijpt het al: door blijven wedden om verliezen te compenseren brengt je alleen maar verder in de problemen. Denk aan de lange termijn en accepteer je verlies. Dit levert je uiteindelijk het meeste op.
7 – Luisteren naar je emoties, niet je verstand
In dezelfde categorie als hiervoor... laat je nooit leiden door je emoties. Dit zorgt alleen maar voor slechte beslissingen. De kunst is om je hoofd koel te houden en te vertrouwen op je gokstrategie. Als je merkt dat je de controle over je emoties verliest, dan is het hoog tijd om te stoppen. Morgen is er weer een dag, en die dag biedt nieuwe kansen. Er zijn momenten in je leven waarop je gemakkelijker je verstand uitschakelt en je emoties volgt. Wil je wedden om die vervelende dag op het werk of die ruzie met je partner even te vergeten? Het is gewoon niet verstandig. Ook alcohol zorgt ervoor dat je emotioneler wordt en dat je die zorgvuldig uitgedachte strategie snel loslaat. Ga dus niet wedden als je net een gezellige kroegavond met vrienden achter de rug hebt. Dit leidt alleen maar tot onnodige verliezen.
8 - De quoteringen verhogen met té risicovolle combi bets
Veel gokkers hopen snel geld te verdienen. Combi bets zijn wat dat betreft ideaal. Je combineert hierbij meerdere weddenschappen op je wedbriefje, wat zorgt voor verhoogde quoteringen. En die verhoging kan snel oplopen. De quoteringen alle weddenschappen die je aangaat, worden namelijk met elkaar vermenigvuldigd. Daar staat natuurlijk wel wat tegenover. Want doordat je profiteert van deze verhoogde quoteringen, moet je wel álle voorspellingen goed hebben. Gaat er één weddenschap verloren, dan ben je de complete inzet kwijt. Kies je graag voor een combi bet? Maak dan niet de fout om te gretig te worden. Natuurlijk, het is interessant als je dat potentiële winstbedrag alsmaar ziet groeien. Maar bij dit soort combi bets is het echt belangrijk dat je het risico in de gaten houdt. Twee of drie weddenschappen tegelijk is meer dan genoeg, en dan het liefst met relatief lage quoteringen. Wie te veel risico neemt, krijgt hier gegarandeerd spijt van.
9 – Vergeten om die mooie bonusacties mee te pakken
Je bent slim bezig met je weddenschappen. Je bereidt de wedstrijden goed voor, houdt je bankroll in de gaten en zo nu en dan ga je zelfs voor een verantwoorde combi bet. In het vuur van het spel kun je dan zomaar vergeten dat er ook nog bonusacties zijn. Check dus regelmatig de promotiepagina van je bookmaker óf meld je aan voor e-mailservice. De meeste
Heb je alle veelgemaakte fouten in je hoofd zitten? Dan ben je nu écht klaar om een paar mooie successen te boeken met gokken op voetbal.